Mierzoete Maandag: Spekkoek

Na een aantal keer braaf het recept uit de 38e druk van het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk gevolgd te hebben, was ik nog altijd niet geheel tevreden over het resultaat, dus besloot ik het recept hier en daar wat aan te passen. Haak niet meteen af wanneer het de eerste keer niet helemaal wil lukken, het vergt wat oefening en vooral ook een behoorlijke dosis tijd en geduld, reken er op dat je zeker 3 uur bezig zal zijn.

Spekkoek1

Roer 500 gram op kamertemperatuur zacht geworden boter samen met de zaadjes uit 1 vanillestokje en 125 gram witte basterdsuiker tot een glanzende massa

Scheid 7 grote eieren (of 10 kleine) in dooiers en eiwit

Klop de dooiers met 125 gram witte basterdsuiker schuimig en klop het eiwit stijf

Roer het eiwit en de eierdooiers luchtig door het botermengsel, voeg hier vervolgens 100 gram gezeefde bloem en wat zout aan toe en schep als laatst nog 2 eetlepels koffieroom door het beslag

Verdeel het beslag in gelijke delen over 2 kommen

Voeg aan de ene kom 10 theelepels kaneel, 5 theelepels fijne anijs, 3 theelepels nootmuskaat, 3 theelepels kruidnagel en 3 theelepels kardemon toe en voeg aan de andere kom 50 gram gezeefde bloem toe

Boter een springvorm met een doorsnede van 22 centimeter goed in en schep hier vervolgens een dun laagje van het lichte beslag in

Zet de vorm op het bovenste rooster onder de grill (of in een op 125 graden Celsius voorverwarmde oven met alleen de bovenwarmte ingeschakeld)

Als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval zal zijn), kan er eenzelfde laagje van het bruine beslag op de gare laag aangebracht worden

Na 5 à 6 laagjes aangebracht te hebben, moet de springvorm op het lagere rooster gezet worden

Blijf laagjes aanbrengen tot het beslag op is, eindig met een bruin laagje

Laat de spekkoek in de springvorm afkoelen, verwijder vervolgens de vorm en bewaar de spekkoek in folie verpakt in de koelkast (of eventueel in de vriezer)

Serveer de spekkoek in dun gesneden plakjes

Spekkoek2

Advertenties

Over LotuitdeLotterij

Waarom ik blog? Waarom niet! Zelf beleef ik er in ieder geval een hoop plezier aan! Bekijk alle berichten van LotuitdeLotterij

9 responses to “Mierzoete Maandag: Spekkoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s